Хүнсний ногоо нь эрүүл мэндэд тустай. Ихэнх хүнсний ногоо илчлэг багатай боловч амин дэм, эрдэс бодис, эслэг ихтэй байдаг.

 Зарим хүнсний ногоо нь үрэвсэлтэй тэмцэх эсвэл өвчний эрсдэлийг бууруулах чадвар зэрэг эрүүл мэндэд нотлогдсон нэмэлт ашиг тусаараа бусдаас ялгардаг.

1.Бууцай

Дэлхий дээрх хамгийн эрүүл 10 хүнсний ногоо
Энэхүү навчит ногоон нь гайхалтай тэжээллэг чанарын ачаар хамгийн эрүүл хүнсний ногооны нэг болгоно. Нэг аяга (30 грамм) түүхий бууцай нь өдөр тутмын А аминдэмийн хэрэгцээний 56% -ийг хангаж, өдөр тутмын К аминдэмийн хэрэгцээг ердөө 7 калориор хангадаг.
Бууцай нь маш олон тооны антиоксидант агуулдаг бөгөөд энэ нь архаг өвчний эрсдлийг бууруулахад тусалдаг. Нэгэн судалгаагаар бууцай гэх мэт хар ногоон навчит ногоонд бета-каротин, лютеин ихээр агуулагддаг нь хорт хавдрын эрсдэл буурч байгаатай холбоотой хоёр төрлийн антиоксидант болох нь тогтоогджээ.Нэмж дурдахад, 2015 онд хийсэн судалгаагаар бууцай хэрэглэх нь цусны даралтыг бууруулж зүрхний эрүүл мэндэд тустай болохыг тогтоожээ

2.Лууван

Дэлхий дээрх хамгийн эрүүл 10 хүнсний ногоо
Лууван А аминдэмээр хүний биеийг дүүргэдэг, луувангийн улбар шар өнгийг өгдөг антиоксидант бета-каротин агуулдаг бөгөөд хорт хавдраас урьдчилан сэргийлэхэд тустай. Судалгаагаар долоо хоногт нэг удаа лууван идэх бүрт оролцогчдын түрүү булчирхайн хорт хавдрын эрсдэл 5% -иар буурсан болохыг тогтоожээ. Өөр нэг судалгаагаар лууван идэх нь тамхичдын уушгины хорт хавдраар өвчлөх эрсдэлийг бууруулж болохыг харуулсан байна. Долоо хоногт ядаж нэг удаа лууван иддэг хүмүүстэй харьцуулахад лууван иддэггүй тамхичдын уушгины хорт хавдар тусах эрсдэл 3 дахин их байдаг. Лууван нь С аминдэм, К аминдэм, кали ихээр агуулдаг

3.Брокколи

Дэлхий дээрх хамгийн эрүүл 10 хүнсний ногоо
Брокколи хүнсний ногоо нь айл өрх бүрийн байнгын салашгүй хэрэглээ болжээ. Энэ нь глюкозинолат гэж нэрлэгддэг хүхэр агуулсан ургамлын нэгдэл, мөн глюкозинолатын дайвар бүтээгдэхүүн болох сульфорафанаар баялаг юм. Сульфорафан нь хорт хавдраас хамгаалах үйлчилгээтэй болох нь батлагдсан гэдгээрээ ач холбогдолтой юм. Судалгаагаар сульфорафан нь хөхний хорт хавдрын эсийн хэмжээ, тоог бууруулж хавдрын өсөлтийг зогсоож чаджээ. Брокколи идэх нь бусад төрлийн архаг өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхэд тусалдаг. Брокколийн нахиалдаг ургамал хэрэглэх нь зүрхний исэлдүүлэгчийн түвшинг мэдэгдэхүйц бууруулах замаар өвчин үүсгэдэг исэлдэлтийн стрессээс хамгаалдаг болохыг тогтоожээ. Брокколи өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх чадвараас гадна тэжээллэг бодисоор дүүрэн. Нэг аяга (91 грамм) түүхий брокколи нь таны өдөр тутмын К аминдэмийн хэрэгцээний 116%, С аминдэмийн хэрэгцээний 135%, их хэмжээний фолат, манган, кали агуулдаг.

4.Сармис

Дэлхий дээрх хамгийн эрүүл 10 хүнсний ногоо
Сармис нь эрт дээр үеэс Хятад, Египет хүртэл хэрэглэж ирсэн, үндсээр нь эмийн ургамал болгон ашиглаж ирсэн түүхтэй. Сармисын гол идэвхтэй нэгдэл нь аллицин бөгөөд сармисны эрүүл мэндэд үзүүлэх олон төрлийн ашиг тустай ургамлын нэгдэл юм.
Сармис нь цусан дахь сахарын хэмжээг зохицуулахаас гадна зүрхний эрүүл мэндийг сайжруулдаг болохыг хэд хэдэн судалгаа харуулсан. Үр дүнгээс харахад сармис нь цусан дахь холестерин, триглицерид ба LDL холестерины хэмжээг бууруулж, HDL холестериныг хоёр бүлэгт нэмэгдүүлж чаджээ.

5.Калэ/дэлбээт байцаа/

Дэлхий дээрх хамгийн эрүүл 10 хүнсний ногоо
Бусад навчит ногоонуудын нэгэн адил кале нь тэжээллэг чанар, антиоксидант агуулсан эрүүл мэндийг сайжруулах чанараараа алдартай. Нэг аяга (67 грамм) түүхий байцаа нь В бүлгийн олон төрлийн витамин, кали, кальци, зэс агуулдаг. Энэ нь А, С, К аминдэмийн хоногийн хэрэгцээг бүрэн хангаж өгдөг. Өндөр хэмжээний антиоксидант агуулдаг тул зүрхний эрүүл мэндийг сайжруулахад тустай байж болох юм. Өөр нэг судалгаагаар калийн шүүс уух нь цусны даралтыг бууруулж, цусан дахь холестерин болон сахарын хэмжээг багасгахад ач тустай болохыг харуулсан байдаг.

6.Ногоон вандуй

Дэлхий дээрх хамгийн эрүүл 10 хүнсний ногоо
Вандуй нь цардуултай хүнсний ногоо гэж тооцогддог. Энэ нь цардуулгүй ногоотой харьцуулахад нүүрс ус, илчлэг ихтэй, их хэмжээгээр идэхэд цусан дахь сахарын түвшинд нөлөөлж болзошгүй гэсэн үг юм. Гэсэн хэдий ч ногоон вандуй нь гайхалтай тэжээллэг чанартай байдаг. Нэг аяга (160 грамм) чанасан ногоон вандуйд 9 грамм эслэг, 9 грамм уураг, А, С, К аминдэм, рибофлавин, тиамин, ниацин, фолат агуулагддаг. Эслэг ихтэй тул вандуй нь гэдэс доторх ашигтай бактерийг сайжруулж, гэдэсний гүрвэлзэx хөдөлгөөнийг тогтмолжуулж хоол боловсруулах эрхтний эрүүл мэндийг дэмжинэ.Түүгээр ч зогсохгүй вандуй нь хорт хавдрын эсрэг үйлчилгээтэй гэдгээрээ алдартай ургамлын нэгдэл болох сапонинуудаар баялаг юм. Судалгаанаас харахад сапонинууд нь хавдрын өсөлтийг бууруулж, хорт хавдрын эсүүдэд эсийн үхлийг өдөөх замаар хорт хавдрын эсрэг тэмцэхэд тусалдаг болохыг харуулж байна.

7.Цагаан гаа

Дэлхий дээрх хамгийн эрүүл 10 хүнсний ногоо
Цагаан гааны үндсийг ногооны хоолноос авахуулаад амттан хүртэлх бүх зүйлд амтлагч болгон ашигладаг. Түүхээс харахад цагаан гаа нь хөдөлгөөнгүй өвчнийг байгалийн гаралтай эм болгон ашиглаж ирсэн.Цагаан гаа нь дотор муухайрахад эерэг нөлөө үзүүлдэг болохыг хэд хэдэн судалгаа нотолж байна. Судалгаагаар 1300 орчим жирэмсэн эмэгтэйчүүдийг хамруулсан тоймд цагаан гаа нь дотор муухайралтыг эрс багасгасан. Цагаан гаа нь үрэвслийн эсрэг хүчтэй шинж чанартай тул үрэвсэл, үе мөчний үрэвсэл, чонон ярын үрэвсэл, тулай зэрэг өвчнийг эмчлэхэд тустай. Нэг судалгаагаар остеоартриттай, цагаан гааны төвлөрсөн хандтай эмчилгээнд хамрагдсан хүмүүс өвдөгний өвдөлт буурч, бусад шинж тэмдгүүдээс ангижрав.
Цаашид хийсэн судалгаагаар цагаан гаа нь чихрийн шижин өвчний эмчилгээнд ч тустай болохыг харуулж байна. 2015 оны судалгаагаар цагаан гааны бэлдмэл чихрийн шижин өвчний үр нөлөөг судалж үзсэн. 12 долоо хоногийн дараа цагаан гаа нь цусан дахь сахарын хэмжээг бууруулахад үр дүнтэй болох нь тогтоогджээ.

8.Аспарагус/ хэрээн нүд/

Дэлхий дээрх хамгийн эрүүл 10 хүнсний ногоо
Энэ хаврын ногоо нь хэд хэдэн витамин, эрдэс бодисоор баялаг тул хоолны дэглэмд маш сайн нэмэлт болдог. Зөвхөн хагас аяга (90 грамм) аспарагус нь өдөр тутмын фолийн хэрэгцээний гуравны нэгийг хангаж өгдөг. Энэ хэмжээ нь селен, витамин К, тиамин, рибофлавиныг хангалттай хэмжээгээр агуулдаг. Аспарагус эх үүсвэрээс хангалттай хэмжээний фолат авснаар өвчнөөс хамгаалж, жирэмсэн үед мэдрэлийн хоолойн гажиг үүсэхээс сэргийлж чадна. Зарим судалгаагаар аспарагус нь элэгний бодисын солилцооны үйл ажиллагааг дэмжиж, хордлогоос хамгаалж ашиг тусаа өгдөг болохыг харуулж байна.

9.Улаан байцаа

Дэлхий дээрх хамгийн эрүүл 10 хүнсний ногоо
Энэхүү хүнсний ногоо нь антиоксидант ихээр агуулдаг бөгөөд эрүүл мэндийг сайжруулах үйлчилгээтэй. Нэг аяга (89 грамм) түүхий улаан байцаа нь 2 грамм эслэг агуулдаг бөгөөд өдөр тутмын С аминдэмийн хэрэгцээний 85% -ийг агуулдаг. Улаан байцаа нь антоцианинаар баялаг бөгөөд ургамлын нэгдлүүдийн нэгдэл бөгөөд эрүүл мэндэд нэн тустай. Судалгааны үр дүнд улаан байцааны ханд нь цусан дахь холестерины хэмжээ ихсэхээс сэргийлж, зүрх, элэг гэмтэхээс хамгаалж чаддаг болохыг тогтоожээ.

10.Чихэрлэг төмс

Дэлхий дээрх хамгийн эрүүл 10 хүнсний ногоо
Хүнсний ногооны үндэс гэж ангилдаг чихэрлэг төмс нь тод улбар шар өнгө, чихэрлэг амт, эрүүл мэндэд үзүүлэх ашиг тусаараа ялгардаг. Нэг дундаж хэмжээтэй чихэрлэг төмс нь 4 грамм эслэг, 2 грамм уураг, их хэмжээний С аминдэм, В6 витамин, кали, манган агуулдаг. Энэ нь бета-каротин хэмээх А аминдэмийн өндөр агууламжтай байдаг. Үнэндээ нэг амтат төмс таны өдөр тутмын А аминдэмийн хэрэгцээний 438% -ийг хангадаг. Бета-каротины хэрэглээ нь уушги, хөхний хорт хавдар зэрэг зарим төрлийн хорт хавдрын эрсдлийг бууруулж байгаатай холбоотой юм. Тодорхой төрлийн чихэрлэг төмс нь нэмэлт ашиг тусыг агуулдаг. Жишээлбэл, Caiapo бол чихрийн шижингийн эсрэг үйлчилгээтэй цагаан амтат төмсний төрөл юм. Нэг судалгаагаар чихрийн шижин өвчтэй хүмүүст 12 долоо хоногийн турш өдөр бүр 4 грамм Кайапо уулгаж, цусан дахь сахарын хэмжээ болон цусан дахь холестерины хэмжээг бууруулсан байна.

 

эх сурвалж