Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Мэргэшсэн мэргэжилтнүүд ч гэсэн эсрэг тэсрэг байр суурьтай байдаг бололтой.

Гэсэн хэдий ч бүх санал зөрөлдөөнийг үл харгалзан эрүүл мэндийн хэд хэдэн зөвлөмжийг судалгаагаар сайн дэмжиж өгдөг. Шинжлэх ухаанд суурилсан эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаарх 27 зөвлөмжийг энд оруулав.

 

1. Чихэр агуулсан зүйл маш бага хэрэглэх

 Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаархи 27 зөвлөмж

Сахартай ундаа нь таны биеийг таргалуулдаг хамгийн их зүйл агуулдаг. Учир нь таны тархи шингэн элсэн чихрийн илчлэгийг хатуу хоолонд хэрэглэдэг шиг хэмждэггүй. Элсэн чихэртэй ундаа нь хэт таргалалт, чихрийн шижингийн 2-р хэлбэр, зүрхний өвчин болон бусад олон эрүүл мэндийн асуудалтай хүчтэй холбоотой байдаг. Зарим жимсний шүүс нь заримдаа үүнтэй ижил хэмжээний элсэн чихэр агуулдаг тул энэ тал дээр бараг ундаа шиг муу нөлөөтэй байж болохыг санаарай.

 

2. Самар идээрэй

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Өөх тос ихтэй ч самар нь гайхалтай тэжээллэг бөгөөд эрүүл байдаг. Тэдэнд магни, Е витамин, ислэг болон бусад янз бүрийн тэжээллэг бодисууд байдаг. Судалгаанаас харахад самар нь жингээ хасахад тусалдаг бөгөөд чихрийн шижин, зүрхний 2-р хэлбэрийн эсрэг тэмцэхэд тусалдаг. Нэмж дурдахад, таны бие самар дахь калорийн 10-15% -ийг шингээдэггүй. Зарим нотолгоо нь энэ хоол хүнс нь бодисын солилцоог идэвхжүүлдэг болохыг харуулж байна.

 

3. Түргэн хоолноос зайлсхийх (үүний оронд жинхэнэ хоол идэх)

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Түргэн хоол хүнс нь үнэхээр эрүүл мэндэд хортой байдаг. Эдгээр хоолыг таны зугаа цэнгэлийн төвүүдийг өдөөх зорилгоор бүтээсэн тул тархиа хэтрүүлэн идэж, зарим хүмүүст хоолонд донтох өвчнийг өдөөж байна. Тэдгээр нь ихэвчлэн ислэг, уураг, микроэлементийн агууламж багатай боловч элсэн чихэр, цэвэршүүлсэн үр тариа гэх мэт эрүүл бус найрлагатай байдаг. Тиймээс тэдгээр нь ихэвчлэн хоосон илчлэгээр хангадаг.

 

4. Кофеноос бүү ай

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Кофе нь маш эрүүл байдаг. Энэ нь антиоксидант ихтэй тул судалгаагаар кофены хэрэглээг урт наслалт, 2-р хэлбэрийн чихрийн шижин, Паркинсон ба Альцгеймер өвчин, бусад олон өвчний эрсдэл буурч байгаатай холбон тайлбарлаж байна.

 

5. Тослог ихтэй загас идээрэй

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Загас бол өндөр чанартай уураг, эрүүл өөхний эх үүсвэр юм. Энэ нь ялангуяа омега-3 тосны хүчил ба бусад янз бүрийн тэжээл маш ихээр агуулсан байдаг. Судалгаанаас харахад хамгийн их загас иддэг хүмүүс зүрх судасны өвчин, солиорол, сэтгэлийн хямрал зэрэг хэд хэдэн өвчний эрсдэл багатай байдаг.

 

6. Унтаж амрах

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Чанартай унтахын ач холбогдлыг хэтрүүлж болохгүй. Муу нойр нь инсулины эсэргүүцлийг өдөөж, хоолны дуршил буурах, бие бялдрын болон оюун ухааны чадварыг бууруулдаг. Үүнээс гадна бага унтах нь жин нэмэх, хэт таргалах эрсдэлт хүчин зүйлүүдийн нэг юм. Нэг судалгаагаар нойр дутуу байгаа нь хүүхэд ба насанд хүрэгчдийн таргалалтын эрсдэлийг тус тус 89% ба 55% -тай нэмэгдүүлсэнтэй холбосон байна.

 

7. Пробиотик ба ислэгээр гэдэсний эрүүл мэнддээ анхаарал тавь

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Гэдэсний бичил биетэн гэж нэрлэгддэг таны гэдсэнд агуулагдах бактери нь эрүүл мэндэд маш чухал ач холбогдолтой юм. Гэдэсний бактерийн тасалдал нь дэлхийн хамгийн ноцтой архаг өвчин, түүний дотор таргалалттай холбоотой байдаг. Гэдэсний эрүүл мэндийг сайжруулах сайн арга бол тараг, даршилсан байцаа зэрэг пробиотик хоол хүнс хэрэглэх, пробиотик бэлдмэл хэрэглэх, ислэг ихээр идэх явдал юм. Ислэг нь таны гэдэсний ашигтай бактерийг тэжээх үүрэгтэй юм.

 

8. Ялангуяа хоолны өмнө бага зэрэг ус ууна

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Хангалттай хэмжээний ус уух нь олон давуу талтай байдаг. Хачирхалтай нь энэ нь таны шатаасан калорийн хэмжээг нэмэгдүүлэх боломжтой юм.

Хоёр судалгаагаар 1-1.5 цагийн турш метаболизмыг 24-30% -иар нэмэгдүүлж болохыг тэмдэглэжээ. Хэрэв та өдөрт 8.4 аяга (2 литр) ус уувал 96 калор илчлэг шатааж болно.

Үүнийг уух хамгийн оновчтой хугацаа бол хоолны өмнө юм. Нэг судалгаагаар хоол бүрээс 30 минутын өмнө 2.1 аяга (500 мл) ус буулгаснаар жингийн алдагдал 44% -иар өссөн болохыг тогтоожээ.

 

9. Махаа хэт чанах эсвэл шатаахгүй байх

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Мах нь таны хоол тэжээл, тэжээллэг хэсэг байх болно. Энэ нь маш их уураг агуулдаг бөгөөд янз бүрийн чухал тэжээллэг бодис агуулдаг. Гэсэн хэдий ч махыг хэт чанах эсвэл шатаах үед асуудал гардаг. Энэ нь хорт хавдар үүсэх эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг хортой нэгдлүүд үүсэхэд хүргэдэг. Махан хоол хийхдээ хэт чанах, шатаахгүй байхыг анхаарна уу.

 

10. Унтахаасаа өмнө хурц гэрлээс зайлсхий

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Оройны хурц гэрэл бол таны нойрны даавар мелатониныг саатуулж болзошгүй юм. Нойр бол хүний хамгийн хэрэгтэй зүйл юм.

 

11.Наранд төдийлөн өртдөггүй бол D витамин ууна.

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Нарны гэрэл бол Д аминдэмийн гайхалтай эх үүсвэр юм. Гэсэн хэдий ч ихэнх хүмүүс наранд хангалттай өртдөггүй. Үнэндээ АНУ-ын хүн амын 41.6 орчим хувь нь энэхүү амин дэмийн дутагдалд орсон байдаг. Хэрэв та наранд хангалттай өртөх боломжгүй бол Д аминдэмийн нэмэлт тэжээл нь сайн сонголт юм. Тэдний давуу талууд нь ясны эрүүл мэнд сайжирч, хүч чадал нэмэгдэх, сэтгэлийн хямралын шинж тэмдэг буурах, хорт хавдрын эрсдэл багатай байдаг. Д аминдэм нь таныг урт наслахад тусална.

 

12. Хүнсний ногоо, жимс жимсгэнэ идээрэй

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Хүнсний ногоо, жимс жимсгэнэ нь пребиотик ислэг, витамин, эрдэс бодис, олон тооны антиоксидант агуулдаг бөгөөд тэдгээрийн зарим нь биологийн хүчтэй нөлөөтэй байдаг.

Судалгаанаас харахад хамгийн их ногоо, жимс жимсгэнэ хэрэглэдэг хүмүүс урт насалдаг бөгөөд зүрх судасны өвчин, чихрийн шижин, таргалалт болон бусад өвчний эрсдэл бага байдаг.

 

13. Уураг хангалттай хэмжээгээр идэхээ мартуузай

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Уураг хангалттай хэмжээгээр идэх нь эрүүл мэндийн хувьд чухал үүрэг гүйцэтгэдэг. Үүнээс гадна энэ тэжээллэг бодис нь жин хасахад онцгой ач холбогдолтой юм. Уургийн өндөр хэрэглээ нь бодисын солилцоог эрс нэмэгдүүлж, бага калороор автоматаар идэх хангалттай мэдрэмжийг төрүүлдэг. Уураг хангалттай хэмжээгээр хэрэглэвэл цусан дахь сахарын хэмжээ болон цусны даралтын түвшинг бууруулдаг болох нь тогтоогджээ

 

14. Кардио дасгал хий

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Кардио гэж нэрлэдэг аэробик дасгал хийх нь таны оюун санаа, бие бялдрын эрүүл мэндэд тустай зүйлсийн нэг юм. Энэ нь ялангуяа гэдэс доторх өөх тосыг багасгахад үр дүнтэй байдаг бөгөөд, энэ нь таны эд эрхтний эргэн тойронд хуримтлагддаг хортой өөх тос юм. Гэдэс доторх өөх тосыг багасгах нь бодисын солилцооны эрүүл мэндэд ихээхэн сайжруулалт хийхэд хүргэдэг.

 

15.Тамхи, мансууруулах бодис хэрэглэхгүй, зөвхөн бага хэмжээгээр алкоголь хэрэглээрэй

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Хэрэв та тамхи татдаг эсвэл мансууруулах бодис хэрэглэдэг бол эхлээд эдгээр асуудлуудтай тэмцээрэй. Хоолны дэглэм, дасгал хөдөлгөөнийг хүлээж болно. Хэрэв та согтууруулах ундаа хэрэглэдэг бол үүнийг бага хэмжээгээр ууж, хэт их уух хандлагатай бол үүнийг бүрэн орхих хэрэгтэй.

 

16. Нэмэлтээр чидуны тос хэрэглээрэй /olive oil/

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Нэмэлт чидун тос нь эрүүл мэндэд тустай ургамлын тос юм. Энэ нь зүрхний эрүүл моно-ханаагүй өөх тос, үрэвсэлтэй тэмцэх чадвартай хүчтэй антиоксидант агуулсан байдаг. Нэмэлт чидуны тос нь зүрхний эрүүл мэндэд тустай байдаг тул үүнийг хэрэглэдэг хүмүүс зүрхний шигдээс, цус харвалтаас болж нас барах эрсдэл бага байдаг.

 

17. Элсэн чихрийнхээ хэрэглээг багасгах

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Нэмэгдсэн элсэн чихэр нь орчин үеийн хоолны дэглэмийн хамгийн муу бүрэлдэхүүн хэсгүүдийн нэг бөгөөд бодисын солилцооны эрүүл мэндэд их хэмжээний хор хөнөөл учруулж болзошгүй юм. Элсэн чихрийн өндөр хэрэглээ нь таргалалт, чихрийн шижингийн 2-р хэлбэр, зүрхний өвчин, хорт хавдрын олон хэлбэр зэрэг олон өвчинтэй холбоотой байдаг.

 

18. Цэвэршүүлсэн нүүрс ус их идэж болохгүй

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Бүх нүүрс усыг ижил хэмжээгээр үүсгэдэггүй. Цэвэршүүлсэн нүүрс усыг эслэгээс нь салгахын тулд өндөр боловсруулалт хийсэн. Эдгээр нь харьцангуй бага тэжээллэг бодис бөгөөд хэт их идсэнээр таны эрүүл мэндэд хор хөнөөл учруулж болзошгүй юм. Судалгаанаас харахад цэвэршүүлсэн нүүрс ус нь хэт их идэх, олон тооны бодисын солилцооны өвчинтэй холбоотой байдаг.

 

19. Ханасан өөх тосноос бүү ай

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Ханасан өөх тос нь маргаантай байсан. Ханасан өөх тос нь холестерины түвшинг нэмэгдүүлдэг нь үнэн боловч холестерины HDL (сайн) хэмжээг нэмэгдүүлж, таны LDL (муу) тоосонцрыг багасгадаг нь зүрх судасны өвчлөлийн эрсдэл багатай холбоотой юм.

 

20. Хүнд зүйлийг өргө

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Хүнд жин өргөх нь булчингаа бэхжүүлэх, биеийн бүтцийг сайжруулахын тулд хийж чадах хамгийн сайн зүйлсийн нэг юм. Энэ нь бодисын солилцооны эрүүл мэндэд ихээхэн сайжруулалт, инсулины мэдрэмжийг сайжруулахад хүргэдэг. Хамгийн сайн арга бол жингээ өргөх явдал боловч биеийн жингийн дасгал хийх нь үүнтэй адил үр дүнтэй байдаг.

 

21. Хиймэл транс өөх тосноос зайлсхий

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Хиймэл транс өөх нь үрэвсэл, зүрхний өвчинтэй хүчтэй холбоотой хортой, хүний ​​гараар бүтсэн өөх тос юм. Транс өөх тосыг АНУ болон бусад газарт их хэмжээгээр хориглодог байсан бол АНУ-ын хориг бүрэн хүчин төгөлдөр болоогүй байгаа бөгөөд зарим хоолонд эдгээр хоол агуулагддаг хэвээр байна.

 

22. Ургамал, халуун ногоо их хэмжээгээр хэрэглээрэй

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Маш олон гайхалтай эрүүл ургамал, халуун ногоо байдаг. Жишээлбэл, цагаан гаа ба турмерик нь хоёулаа үрэвслийн эсрэг болон антиоксидант хүчтэй нөлөөтэй тул эрүүл мэндэд янз бүрийн үр ашиг өгдөг. Хүчтэй ашиг тусын ачаар та хоол хүнсэндээ аль болох олон ургамал, халуун ногоо оруулахыг хичээх хэрэгтэй.

 

23. Харилцаа холбоогоо анхаарч үзээрэй

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Нийгмийн харилцаа нь таны оюун санааны сайн сайхан байдалд төдийгүй таны эрүүл мэндэд маш чухал ач холбогдолтой юм.

 

24.Хоолныхоо хэрэглээг хааяа нэг хянах

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Яг хэдэн калори иддэгийг мэдэх цорын ганц арга бол хоолоо жинлэх, хоол тэжээлийн хянагч ашиглах явдал юм. Түүнчлэн хангалттай хэмжээний уураг, ислэг, микроэлемент авч байгаа эсэхийг баталгаажуулах нь чухал юм. Судалгаанаас харахад хоол хүнснийхээ хэрэглээг дагаж мөрддөг хүмүүс жингээ хасах, эрүүл хоолны дэглэм барихад илүү амжилтанд хүрэх хандлагатай байдаг.

 

25. Хэрэв танд илүүдэл гэдэс өөх байгаа бол түүнийгээ зайлуул

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Гэдэс доторх өөх тос нь ялангуяа хор хөнөөлтэй байдаг. Энэ нь таны эрхтнүүдийн эргэн тойронд хуримтлагдаж, бодисын солилцооны өвчинтэй хүчтэй холбоотой байдаг. Энэ шалтгааны улмаас таны бэлхүүсний хэмжээ таны эрүүл мэндэд таны жингээс хамаагүй хүчтэй тэмдэг болж магадгүй юм. Нүүрс ус бууруулах, уураг, ислэгийг их хэмжээгээр идэх нь гэдэс дотрын өөх тосыг арилгах маш сайн арга юм.

 

26. Хоолны дэглэм барьж болохгүй

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Хоолны дэглэм нь үр дүн муутай байдаг тул удаан хугацаанд сайн ажиллах нь ховор байдаг. Чухамдаа хоолны дэглэм барих нь ирээдүйн жингийн өсөлтийг хамгийн хүчтэй тодорхойлдог зүйл юм. Хоолны дэглэм барихын оронд эрүүл амьдралын хэв маягийг баримтлахыг хичээ. Бие мах бодийг хасахын оронд тэжээл өгөхөд анхаарлаа төвлөрүүл.

 

27. Өндөг, шар, бүгдийг идээрэй

Эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн талаар төөрөлдөх нь амархан байдаг.

Бүх өндөг нь маш тэжээллэг тул тэдгээрийг “байгалийн гаралтай олон төрлийн аминдэм” гэж нэрлэдэг. Судалгаанаас харахад эдгээр нь ихэнх хүмүүсийн цусан дахь холестеринд ямар ч нөлөө үзүүлдэггүй. Үүний оронд өндөг бол гаригийн хамгийн тэжээллэг хоол хүнсний нэг юм. Ялангуяа шар нь эрүүл бүхэл бүтэн нэгдлүүдийг агуулдаг.

 

эх сурвалж