Ногоон цайг манай гаригийн хамгийн эрүүл ундааны нэг хэмээн сурталчилж байна.

Эрүүл мэндэд маш их ашиг тустай антиоксидант агуулсан бөгөөд үүнд дараахь зүйлийг багтааж болно.
– тархины үйл ажиллагаа сайжирсан
– өөx ш.а.т.а.а.х
– х.о.р.т хавдраас хамгаалах
– зүрхний өвчний эрсдлийг бууруулах

Ногоон цайны эрүүл мэндэд үзүүлэх 5 ашиг тусыг танилцуулж байна.

1. Эрүүл био идэвхит нэгдлүүдийг агуулдаг

Ногоон цайны 5 ашиг тус
Ногоон цай бол зүгээр л чийгшүүлэгч ундаа биш юм. Ногоон цайны ургамал нь олон төрлийн эрүүл нэгдлүүдийг агуулдаг. Цай нь үрэвслийг бууруулах, х.о.р.т хавдартай тэмцэхэд туслах зэрэг эрүүл мэндэд тустай байгалийн гаралтай нэгдлүүд болох полифенолоор баялаг юм. Ногоон цай нь эпигаллокатэчин-3-галлат (EGCG) хэмээх катехин агуулдаг. Катехинууд нь эсийн эвдрэлээс урьдчилан сэргийлэх, бусад ашиг тусыг өгдөг байгалийн антиоксидант юм.Ногоон цай нь таны эрүүл мэндэд тустай бага хэмжээний эрдэс бодис агуулдаг.

2. Тархины үйл ажиллагааг сайжруулах боломжтой

Ногоон цайны 5 ашиг тус
Ногоон цай нь таны сэрэмжийг хадгалахаас гадна тархины үйл ажиллагааг сайжруулахад тусалдаг. Гол идэвхтэй найрлага нь мэдэгдэж буй сэргээшийн бодис болох кофеин юм. Энэ нь кофе шиг их хэмжээгээр агуулдаггүй боловч хэт их кофеин хэрэглэхтэй холбоотой донсолгоог үүсгэдэггүй юм. Судалгаанаас харахад кофеин ба L-теанин нь синергетик нөлөөтэй байдаг. Энэ хоёрын хослол нь тархины үйл ажиллагааг сайжруулахад маш хүчтэй нөлөө үзүүлдэг гэсэн үг юм. Олон хүмүүс ногоон цай уухдаа кофеос илүү тогтвортой эрч хүч, илүү их үр бүтээлтэй ажилладаг гэж мэдээлдэг.

3. Өөх тосыг багасгана

Ногоон цайны 5 ашиг тус
Хэрэв та өөх ш.а.т.а.а.х нэмэлт орцуудын жагсаалтыг харвал ногоон цай тэнд байх болно. Учир нь судалгаагаар ногоон цай нь өөхний ш.а.т.а.л.тыг нэмэгдүүлж, бодисын солилцооны түвшинг нэмэгдүүлдэг. Гэсэн хэдий ч, ногоон цайны талаар хийсэн зарим судалгаагаар метаболизм нэмэгдсэнгүй тул үр нөлөө нь тухайн хүнээс болон судалгааг хэрхэн тохируулснаас хамаарна. Кофеин нь өөхний хүчлийг өөхний эд эсээс дайчлан эрчим хүч болгон ашиглах боломжтой болгосноор бие махбодийн гүйцэтгэлийг сайжруулж болзошгүй юм.

4. Антиоксидант нь зарим х.о.р.т хавдрын эрсдлийг бууруулах боломжтой

Ногоон цайны 5 ашиг тус
Хорт хавдар нь эсийн хяналтгүй өсөлтөөс үүсдэг. Энэ бол дэлхийн ү.х.л.ийн тэргүүлэх шалтгаануудын нэг юм. Ногоон цай нь хүчирхэг антиоксидантуудын маш сайн эх үүсвэр юм.
-Хөхний х.о.р.т хавдар эрсдэл 20%-30% бууруулдаг
-Түрүү булчирхайн х.о.р.т хавдар: Нэг судалгаагаар ногоон цай уудаг эрчүүдэд түрүү булчирхайн хорт хавдар үүсэх эрсдэл бага байдаг нь ажиглагдсан
-Бүдүүн гэдэсний хорт хавдар 42%аар бууруулдаг.
Эрүүл мэндэд хамгийн их ашиг тусаа өгөхийн тулд цайнд сүү нэмэхээс зайлсхий. Зарим судалгаагаар энэ нь зарим цайны антиоксидант чанарыг бууруулж болохыг харуулж байна.

5. Тархины хөгшрөлтөөс хамгаалж чадна.

Ногоон цайны 5 ашиг тус
Богино хугацаанд ногоон цай тархины үйл ажиллагааг сайжруулаад зогсохгүй хөгшрөх тусам тархийг хамгаалж магадгүй юм. Альцгеймерийн өвчин бол нийтлэг мэдрэлийн эмгэг бөгөөд ахмад насанд хүрэгчдийн демения өвчний хамгийн түгээмэл шалтгаан болдог. Паркинсоны өвчин бол тархины допамин үүсгэдэг нейронуудын үхэлд хүргэдэг бас нэг нийтлэг мэдрэлийн эмгэг юм. Хэд хэдэн судалгаагаар ногоон цайны найрлага дахь катехины нэгдлүүд нь туршилтын хоолой, амьтны загвар дахь мэдрэлийн эсүүдэд янз бүрийн хамгаалалтын нөлөө үзүүлдэг тул дементиа үүсэх эрсдлийг бууруулдаг болохыг харуулж байна.

 

эх сурвалж